Zwanger in 2022? Check je zorgverzekering

Terug naar overzicht

Zwanger in 2022? Check je zorgverzekering

Verwacht je een kindje of hoop je in 2022 zwanger te worden? Dan gaat er veel veranderen. Fijn als je ook dan goed verzekerd bent. Neem daarom even de tijd om je zorgverzekering te bekijken. Onze 3 checks helpen je daarbij. Wil je iets aanpassen? Dan kan dat vaak alleen aan het einde van het jaar.

Check 1: regel zorg bij jou in de buurt

De basisverzekering vergoedt veel zorg rondom je zwangerschap. Denk aan:

 • zorg van de verloskundige of gynaecoloog
 • de 20-wekenecho
 • bevallen in het ziekenhuis bij medische noodzaak
 • kraamzorg (je betaalt wel een eigen bijdrage)

Zwanger in 2018 Check je zorgverzekering Foto kraamverzorgende Sanne Kraamzorg de Waarden

Het maakt daarbij niet uit welke basisverzekering je hebt. Let op: heb je een budgetpolis of een naturapolis? Dan krijg je alleen de zorgkosten vergoed als je naar een ziekenhuis gaat waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft. Daardoor moet je misschien de kosten van de verloskundige bij jou in de buurt zelf betalen. Het is slim om te kijken hoe dit bij jouw verzekering zit. Bij de restitutiepolis en combinatiepolis mag je zelf kiezen waar je naartoe gaat. Daarom zijn die vaak ook duurder.

Check 2: overweeg een aanvullende verzekering

Sommige zorg bij zwangerschap vergoedt de basisverzekering niet (volledig). Overweeg daarom een aanvullende verzekering. Die vergoedt bijvoorbeeld:

 • Het kraampakket krijg je gratis als je een aanvullende zorgverzekering voor zwangerschap hebt. Denk er wel aan dat je dit pakket zelf moet aanvragen.
 • De eigen bijdrage voor bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak. Veel vrouwen bevallen liever in het ziekenhuis, terwijl dat niet medish noodzakelijk is. Dan betaal je daar een eigen bijdrage voor. In 2021 is dat bedrag € 369,40.
 • De eigen bijdrage voor kraamzorg. Voor kraamzorg bij je thuis betaal je in 2021 een eigen bijdrage van € 4,60 per uur. Meestal heb je rond de 49 uur nodig. Dan kom je in totaal uit op een bedrag van € 225,40.
 • Meerdere zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor zwangerschapscursussen aan. Meestal gaat het om een maximaal bedrag per zwangerschap of jaar.

Bereken wel eerst of een aanvullende dekking lonend is. De kosten voor een aanvullende dekking liggen tussen de 15 en 50 euro per maand. In totaal ben je in dat geval misschien meer kwijt, dan als je de zorgkosten zelf betaalt.

Tip: bekijk altijd wat je verzekeraar vergoedt aan zorg uit de basisverzekering en aanvullende dekkingen. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Zwanger in 2018 Check je zorgverzekering Foto zwanger wiegje Kraamzorg de Waarden kopie

Check 3: laat je niet verrassen door het eigen risico

Je basisverzekering vergoedt veel. Maar voor sommige van die zorgkosten geldt vaak het eigen risico. Pas nadat je je eigen risico hebt betaald, vergoedt je zorgverzekeraar de kosten. In 2021 blijft het eigen risico €385. Als je wilt, kun je dit vrijwillig verhogen met maximaal € 500. Je krijgt dan korting op je premie. Maar: hoe hoger je eigen risico, hoe meer je zelf moet betalen voor zorg uit de basisverzekering. In 2021 vallen bijvoorbeeld de volgende kosten onder het eigen risico:

 • vruchtwaterpunctie en vlokkentest
 • NIPT-test: eigen bijdrage in 2021 van € 175
 • gynaecologische hulp
 • een rit met de ambulance naar het ziekenhuis

Zwanger in 2018 Check je zorgverzekering Foto ambulance Kraamzorg de Waarden kopie

Je betaalt geen eigen risico voor onder andere:

 • zorg van de verloskundige
 • kraamzorg (je betaalt wel een eigen bijdrage)
 • gebruik van de verloskamer
 • ziekenhuisopname tijdens je zwangerschap vanwege complicaties

Laat je niet verrassen. Check hoe hoog je eigen risico nu is en bekijk straks ook welke zorg in 2022 onder het eigen risico valt.

Zwanger in 2018 Check je zorgverzekering Foto baby Kraamzorg de Waarden kopie

Bron: Independer  

Oktober 2021

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?