Stoppen met de pil – dit gebeurt er in je lijf

Terug naar overzicht

Stoppen met de pil – dit gebeurt er in je lijf

Wat doet zo’n pilletje nou?

Het is bijna ongelooflijk als je bedenkt wat dat kleine tabletje, dat je dagelijks gedachteloos inneemt bij het tandenpoetsen, allemaal teweeg brengt in jouw systeem. Toch zorgt de combinatie van oestrogeen en progestageen ervoor dat je (bijna) niet zwanger kunt worden. Je natuurlijke cyclus wordt op z’n kop gezet: er vindt geen eisprong meer plaats, je baarmoederhals wordt zo goed als ondoordringbaar voor zaadcellen en je baarmoeder werkt de innesteling van een eventueel toch bevruchte eicel tegen.

In de stopdagen heb je wel een bloeding, maar dit is niet hetzelfde als je natuurlijke ongesteldheid.

Stoppen met de pil Kraamzorg de Waarden

Ontpillen

Je lichaam raakt gewend aan deze dosis ‘vervangende’ hormonen. Zodra je stopt met het slikken van de pil moet je lichaam weer zelf hard aan het werk om de productie van de hormonen op te starten. En dit kan even duren.

Wat kun je daarvan merken? Er kunnen klachten ontstaan als:

  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Veranderingen in je gewicht
  • Acne in je gezicht of hals
  • Gevoelige tepels en borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan

Deze symptomen kunnen bij iedereen anders uitpakken. En zodra je lijf is gewend aan de nieuwe hormoonhuishouding normaliseert alles meestal weer. Geef het even de tijd.

Prettige bijwerkingen

Had je door het slikken van de pil last van gewichtstoename? Deze bijwerking valt na het stoppen dan natuurlijk weer weg. Dat kan fijn zijn. Een ander prettig neveneffect is dat de pil ook je testosteronproductie platlegde. En testosteron zorgt voor je… libido! Zeker met een kinderwens komt het dus mooi uit dat je zin weer helemaal terugkeert. Handig toch, van de natuur?

Stoppen met de pil Kraamzorg de Waarden love

Verminderde risico’s

De bijsluiter van de pil zul je niet vaak bestuderen, maar daarin staat wel vermeld dat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bestaat. Zeker in combinatie met roken is er een groter risico op trombose (een gevaarlijk bloedpropje) aanwezig. Een prettig idee dat dit na het stoppen weer afneemt.

Borstkanker

Van de pil is bekend dat het de kans op baarmoederhalskanker verkleint, maar onderzoek wijst uit dat de kans op borstkanker juist toeneemt bij gebruik. Boosdoeners zijn hier de hoge doseringen kunstmatige hormonen oestrogeen en progesteron. Zodra je stopt neemt dit risico geleidelijk weer af.

En overweeg je borstvoeding te gaan geven als je kinderwens wordt vervuld? Dan heeft dit een beschermende werking tegen borstkanker.

Wanneer stoppen met de pil?

Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen. Soms heb je vanaf de eerste maand meteen weer een regelmatige cyclus, maar vaker duurt het even voordat het weer als vroeger loopt. Wissel je pilstrip meteen in voor tabletjes met foliumzuur (drogist), dan bereid je je lijf vast voor op een eventuele zwangerschap.

Week 1 zwangerschap Kraamzorg de waarden Foliumzuur

Zwanger worden

Vanaf die eerste ‘echte’ ongesteldheid zou er dus ook een eisprong moeten zijn en kun je in principe zwanger raken. Maar het komt vaker voor dat het een paar maanden duurt, soms zelfs wel een jaar, voordat je lijf alles weer op de rit heeft. Zeker na langdurig pilgebruik is je systeem gewoon een beetje in de war. Ontpillen vraagt dus ook om een dosis geduld!

Word je ook na maanden wachten helemaal niet ongesteld, ga dan even langs bij je huisarts. Je eisprong is misschien nog niet op gang, maar er zou ook een hele kleine kans kunnen zijn dat je meteen zwanger bent geraakt.

Lees ook:

Hoe word ik snel zwanger?

De zwangerschapstesten, welke, wanneer en hoe?

Wat is jouw ervaring met stoppen met de pil? Laat gerust je reactie hieronder achter!

November 2017

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?