Start academische werkplaats voor kraamzorg in geboortezorg

Terug naar overzicht

Start academische werkplaats voor kraamzorg in geboortezorg

Een ‘academische werkplaats’ is een organisatievorm (‘kennisinfrastructuur’) waarin professionals uit zorgpraktijk, onderzoek en beleid samenwerken. De samenwerking en uitwisseling van kennis moet de zorg voor moeder en kind, en specifiek de kraamzorg in de geboortezorgketen, op een hoger niveau brengen. De basis is een intensief contact tussen kraamzorg en de academie op basis van gemeenschappelijke projecten en bij elkaar in de keuken kijken. Dit moet leiden tot meer ‘evidence-based’ werken in de kraamzorg, en tot evidence over de waarde van kraamzorg en de beste inzet in de geboorteketen.Onderzoekslijnen zullen zich onder meer richten op ziektes en complicaties in het kraambed: de voorspelbaarheid daarvan en de rol van de kraamzorg en kwaliteit en doelmatigheid in de kraamzorg. De onderzoeksagenda wordt de komende maanden verder uitgewerkt.

Eenzijdig imago

Kraamzorg is afgelopen jaren meerdere keren onderwerp van politieke discussie geweest. "De kraamzorg maakt net als de verloskundigen en gynaecologen deel uit van de keten rondom moeder en kind", aldus Hans Reinold van kraamzorgorganisatie Careyn. "We vinden het als kraamzorgorganisaties van belang om onze toegevoegde waarde ook wetenschappelijk verder te onderbouwen. De samenwerking met het academische Wilhelmina KInderziekenhuis en UMC Utrecht gaat die impuls geven."

Onderzoek

De partijen zullen informatie met elkaar gaan delen, zodat er samenhangende kwaliteitsinformatie ontstaat met gegevens uit kraamzorg. Praktijkvragen uit de kraamzorg worden vertaald naar wetenschappelijke onderzoekvragen en proefondervindelijk onderzocht. Het onderzoek moet eveneens bijdragen aan beroepsinnovatie.De stichting AWKG wordt gevestigd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en wordt geleid door directeur prof. dr. Gouke Bonsel. Hoewel de werkplaats gericht is op de kraamzorg staat zij open voor de andere partijen in de ketenzorg.

Bron: www.hetwkz.nl  -> over het WKZ / Nieuws

Juli 2015

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?