Terug naar overzicht

Registratie kritische observaties hervat

Als eerste kraamzorgorganisatie van Nederland is Kraamzorg de Waarden gestart met het registreren van wat kraamverzorgenden signaleren gedurende de kraamweek. Met het meten van deze kritische obsercaties wordt (nog) duidelijker wat kraamverzorgenden doen tijdens de kraamweek en wat hun belangrijke werk bijdraagt aan gezondheidsuitkomsten van moeder en kind!

Kraamverzorgenden KDW registreren kritische observaties

Kraamzorg de Waarden (KdW) heeft sinds mei jl. het registreren van kritische observaties (weer) ingevoerd. Deze keer digitaal. Een kritische observatie is een door de kraamverzorgende gesignaleerd probleem waarvoor ze contact opneemt met een andere discipline. Dit varieert van geel zien van de baby tot ernstige fluxus van moeder aan toe. In 2014 is KDW als eerste kraamzorgorganisatie van Nederland gestart, om gedurende een maand op papier te turven wat kraamverzorgenden signaleren gedurende de kraamweek. Daaruit bleek o.a. dat in 56% van de gezinnen sprake was van een kritische observatie met een piek rond dat 5,6 en 7.

controle taken kraamverzorgende Kraamzorg de Waarden

Onderbouwen van kraamzorg

Aanleiding om kraamzorg op deze manier te onderbouwen was de discussie of kraamzorg thuishoort in het basispakket. Kraamzorg is noodzakelijke zorg aldus het Zorginstituut (2015). Onderzoek naar meer kraamzorg op maat is nu de opdracht. Het turven van kritische observaties gedurende langere tijd en met nog meer kraamzorgorganisaties is opgepakt door de Academische Werkplaats Kraamzorg in Geboortezorg (AWKG).

ERKEN

Door AWKG is Erken (Evaluatie Risicosignalering Kraambed En Nazorg) als een landelijke studie binnen de Kraamzorg ingericht. Hierbij worden de zorgbehoeften tussen gezinnen nader onderzocht in samenhang met gezondheidsrisico’s voor moeder en kind. Het betreft een registratie studie naar “care as usual” waarbij de kritische observaties en de geïndiceerde- en de geleverde kraamzorguren worden bekeken.
Inmiddels doen meer dan 12 kraamzorgorganisaties in Nederland mee. Bij Kraamzorg de Waarden registreren alle kraamverzorgenden digitaal de kritische observaties die zij signaleren.

Doel

Met de uitkomsten van ERKEN wordt inzichtelijk welke hoeveelheid uren bij welke observaties nodig zijn. En wordt (nog) meer duidelijk wat kraamverzorgenden doen tijdens de kraamweek en wat hun belangrijke werk bijdraagt aan gezondheidsuitkomsten van moeder en kind!

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?