Aantal uren kraamzorg; hoeveel krijg ik?

Terug naar overzicht

Aantal uren kraamzorg; hoeveel krijg ik?

LIP Kraamzorg de Waarden

Waarom moet ik zo vroeg inschrijven voor kraamzorg?

Als je zwanger bent word je aangeraden om rond voor de vijfde maand van je zwangerschap in te schrijven voor kraamzorg. Vroeg in je zwangerschap inschrijven is nodig omdat de kraamzorgorganisaties dan een betere inschatting kunnen maken hoeveel gezinnen er zorg nodig hebben gedurende het jaar. Daarnaast zijn er nog genoeg zaken te regelen met de verzekering én is er tijd nodig voor het intakegesprek.

Hoeveel uur kraamzorg krijg ik?

Tijdens de intake met je kraamzorgorganisatie bepaalt de consulente hoeveel uur kraamzorg je krijgt. Wanneer je je inschrijft vóór de 5e maand van de zwangerschap, worden de geïndiceerde uren kraamzorg aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg geleverd. Wanneer de inschrijving heeft plaatsgevonden in of na de 5e maand van de zwangerschap, ontvang je in ieder geval de minimale kraamzorg van 24 uur.
Zie voor meer informatie de Algemene leveringsvoorwaarden voor de kraamzorg.

Op het formulier Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg, het LIP, staan allerlei zaken die van invloed zijn op het aantal uren zorg.

Zo krijg je bijvoorbeeld een half uur per dag extra als je borstvoeding geeft omdat daar meer begeleiding bij nodig is dan het geven van kunstvoeding. Gemiddeld krijgt een gezin 49 uur basisuren kraamzorg verdeeld over 8 dagen.

Sanne vertelt hiep hiep hoera voor de papas foto vader moeder kraamverzorgende en kind Kraamzorg de Waarden

Wat als je toch meer kraamzorg nodig hebt

De consulente maakt tijdens je zwangerschap een inschatting van het aantal uren dat je nodig hebt. Natuurlijk kan de situatie tijdens de bevalling, maar ook tijdens de kraamtijd, veranderen waardoor je extra hulp nodig hebt. In dat geval zal je kraamverzorgende dit overleggen met je verloskundige en kan zij herindiceren. Dat betekent dat je verloskundige aangeeft dat je inderdaad extra uren nodig hebt, zodat dit door de verzekering vergoed wordt.

Kan het zijn dat ik minder kraamzorguren krijg?

Er zijn een aantal gevallen waardoor het kan zijn dat je minder uren kraamzorg krijgt.

Inschrijving in of na de 5e maand van je zwangerschap

Wanneer je inschrijving heeft plaatsgevonden in of na de 5e maand van je zwangerschap, ontvang je in ieder geval de minimale kraamzorg van 24 uur, verdeeld over 7 of 8 dagen. Vanzelfsprekend kijken we of we je – indien je dit wenst – meer uren kunnen leveren.

Wil je hier meer informatie over, lees dan de Algemene leveringsvoorwaarden voor de kraamzorg.

Verblijf in het ziekenhuis na de bevalling

Als je in het ziekenhuis bevalt kan het zijn dat je na de bevalling langer moet blijven door complicaties bij jou of je kindje(s). Voor iedere nacht in het ziekenhuis moet blijven gaat er 6 uur (5,5 bij kunstvoeding) van je kraamzorguren af.

Extra drukte door geboortegolf en tekort aan kraamverzorgenden

Na een paar jaar van krimp worden er nu weer meer baby’s geboren. Dat zorgt er voor dat we in Nederland te maken krijgen met een tekort aan kraamverzorgenden. De verwachting is dat er straks 170.000 baby’s per jaar worden geboren.

Om al deze gezinnen van volledige zorg te voorzien hebben we ongeveer 11.000 kraamverzorgenden nodig, maar we hebben in Nederland op dit moment 9.000 kraamverzorgenden.

Door deze ontwikkeling kan het dus voorkomen dat jouw kraamzorgorganisatie minder zorg kan geven dan tijdens de intake is afgesproken. Gezinnen worden hier zoveel mogelijk vooraf over geïnformeerd zodat zij mantelzorg kunnen regelen voor na de geboorte.

Ieder gezin in Nederland heeft recht op minimaal 24 uur kraamzorg, verdeeld over 7 of 8 dagen. De kraamverzorgende komt dan bij je langs voor haar belangrijkste taken zoals de medische controles en hulp bij borstvoeding. Tijd voor de aanvullende taken zoals het huishouden is er dan niet omdat jouw kraamverzorgende door moet naar het volgende gezin dat haar hulp nodig heeft.

Ideaal is die situatie natuurlijk niet, voor jou als moeder niet, maar ook voor de kraamzorgorganisatie en de kraamverzorgende zelf niet.

In drukke tijden kijken kraamzorgorganisaties in overleg met je verloskundige altijd naar jouw situatie. Zijn er problemen of complicaties, dan zullen zij alles op alles zetten om jou de zorg te geven die je nodig hebt.

controle taken kraamverzorgende Kraamzorg de Waarden

Kijkend naar de toekomst: zorg op maat

In 2015 is de Academische Werkplaats Kraamzorg in Geboortezorg opgericht. De Academische Werkplaats voert onderzoek uit met als doel de noodzaak van kraamzorg wetenschappelijk te onderbouwen. Kraamzorg de Waarden is een van de initiatiefnemers geweest bij het oprichten van de AWKG.

Op dit moment is het AWGK bezig met een onderzoek naar het LIP, hoe dit anders en beter kan. Op basis van deze onderzoeken willen wij zorgen voor de best mogelijke zorg voor iedereen, zorg op maat.

Januari 2019

Reacties (4)

Laila

Ik heb recht op 49 uur Kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Nou vindt ik dat eigenlijk toch best nog wel veel. Ben ik verplicht om alle uren te gebruiken. Ik zou het liefst voor minder gaan. Dat betekent dat de Kraamzorg een uur of 6 per dag bij mij thuis zit wat ik behoorlijk veel vindt. Ik zou toch het liefst voor 24 uur willen gaan. Omdat ik om mij heen super veel hulp heb. Vindt ik het eigenlijk onnodig om zoveel uur per dag hulp te krijgen.

 
Sanne van De Waarden
  1.    Laila

Hi Laila,

Je kan dit het beste even bespreken met onze consulenten via 088 130 17 17. Zij kunnen jou daarbij helpen.

Groetjes, Sanne

 
Sanne

Graag gedaan Marie! Het aantal uren zorg wordt tijdens de intake met je besproken.

groetjes Sanne

 
Marie de Jonge

Bedankt voor de uitleg op deze blog. Ik ben nu 30 weken zwanger en heb meerdere vragen rondom kraamzorg. Volgende week neem ik nog even contact op om te overleggen hoeveel uren ik daadwerkelijk krijg aan zorg. Natuurlijk hoop ik op zoveel mogelijk!

  Reactie bewerkt door (ongeveer 4 jaren geleden)

Laat je reactie achter

Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?